Grupul f/64 a fost înființat la începutul anilor ’30 de câțiva fotografi din Vestul Statelor Unite (San Francisco Bay Area), care aveau în comun un anumit gen de abordare a fotografiei numit „purism”. Membrii grupului au optat pentru redarea delicată a tonurilor și a detaliilor, utilizând în fotografiere o profunzime de câmp mare și totodată respingând orice manipulare a imaginii, retușul sau folosirea filtrelor.
Grupul s-a născut ca o reacție împotriva curentului pictorialist, prevalent în acei ani printre artiștii americani, care împrumuta în abordarea fotografiei elemente din alte arte vizuale și utiliza din abundență filtre de difuziune, lentile adiționale sau scenografii complicate, create în studio sau în exterior, în scopul de a crea imagini cu aspect artistic. Prin contrast, grupul f/64 a ales să fotografieze subiectul în mediul sau natural, fără nici un fel de alterare a acestuia.
Manifestul Grupului f/64 (1932)
Numele acestui Grup derivă de la numărul unei diafragme a obiectivelor fotografice. El semnifică, prin extensie, calitățile „claritate și definiție” ale imaginii fotografice, care este un element important în munca membrilor acestui grup.
Scopul principal al acestui Grup este să prezinte, în expoziții frecvente, ceea ce consideră cea mai bună fotografie contemporană a Occidentului; în plus față de prezentarea muncii membrilor săi, va include lucrări ale altor fotografi care evidențiază tendințe similare acelora ale Grupului.
Grupul f/64 nu pretinde că acoperă întregul spectru al fotografiei sau că indică, prin selectarea membrilor săi, o lipsa de apreciere față de fotografii care nu sunt incluși în expozițiile sale. Sunt foarte mulți profesioniști serioși în fotografie, ale căror stil și tehnică nu relaționează cu vocația grupului.
Grupul f/64 își limitează membrii și invitații la acei artiști care se dedică definirii fotografiei ca formă de artă prin prezentarea simplă și directă, cu metode pur fotografice. Grupul nu va prezența vreodată o lucrare care nu este conformă cu standardele fotografiei pure. Fotografia pură este definită că lipsită de orice calitate a tehnicii, compoziției sau ideilor derivate din oricare altă formă de artă. Producția „Pictorialistilor”, pe de altă parte, indică devotamentul față de principiile unei arte direct legată de pictură și artele grafice.
Membrii Grupului f/64 cred că fotografia, că o formă de artă, trebuie să se dezvolte de-a lungul liniilor definite de actualitățile și limitarea mediului fotografic și trebuie mereu să rămână independența de convențiile ideologice ale artei și esteticii care sunt reminiscențe ale unei perioade și culturi antedatând dezvoltarea mediului însuși.
Grupul va aprecia informații referitoare la orice efort serios în fotografie care a scăpat atenției sale și este favorabil instituirii sale ca un Forum de Fotografie Modernă.
Semnează: Ansel Adams, Imogen Cunningham, Willard Van Dyke, John Paul Edwards, Consuelo Kanaga, Alma Lavenson, Preston Holder, Sonia Noskowiak, Henry Swift, Edward Weston – Grupul f/64.