bellu_mai2011_50_resizeTârziu, când zăpezile sunt albastre…

Într-un sat din câmpia Dunării, Bănică adoarme într-o seară viforoasă de februarie și are un vis minunat. Cățelul sau, Tocănel, îl insoțește în această experiență uimitoare. Ei reușesc să salveze de la îngheț albinele din stupi și cocosul de lemn de pe stâlpul porții, printr-un procedeu staniu: împingând soba pe roți, în mijlocul viscolului. La căldura binefăcătoare a sobei, cocoșul de lemn prinde viață, își scutură aripile și cântă de răsună ulița. A doua zi, când se trezește, băiatul vede cărarea făcuta prin zăpadă spre poartă și își imaginează că este urma lăsată de el. Vede cum cocoșul de lemn se rotește într-un picior și speră să zboare împreună cu el când va fi lună plină. Copilului i se pare că a trăit visul aievea…

De-acum e târziu, maestre, și pentru dumneata toate zăpezile vor fi albastre. Bun venit la Bellu, lângă alții de a căror companie nu ai de ce să te rușinezi…

Fănuş Neagu, către jurnalişti: Urât mai trăiţi, domnilor!

“Dragă Marius Tucă,

În numele amicitiei ce ne leaga,te rog sa inserezi în Jurnalul National aceste rînduri adresate multor ziaristi sau reporteri din mass-media centrala, tineri sau mai putin tineri, dar toti de o seama cu barbaria. O fac atît în numele meu, cît si al unor prieteni ca Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu si Stefan Iordache, hartuiti, ca si mine, cu nerusinare tenace, de niste condeie butucanoase.

Va e foame de moarte de ne cautati prin toate spitalele? Asteptati-o cu încredere în pragul casei voastre, va veni, n-a lipsit la nici o întîlnire. Cei care nu ma credeti, puneti mîna pe o lama si ascutiti-o pe venele de la o mîna. Straniu e faptul ca majoritatea dintre voi vor muri fara sa se fi nascut. Un scriitor german, Hans Fallada, a scris un roman intitulat “Fiecare moare singur”. Macar pentru simpatia pe care o purtati scriitorilor straini – cei români de mult nu mai intra în discutie –, încordati-va sa gasiti o explicatie pentru lipsa umbrei voastre pe copertele istoriei contemporane si lasati-ne pe noi în pace. Cred însa ca exemplul Fallada, pe care l-am ales, nu e fericit, întrucît, daca va mai spun ca tot el a scris si romanul “Banii nu fac doi bani”, aleluia!, voi, care stiti ca banii fac totul.

Da, sînt bolnav – cancer de prostata cu diseminari –, ma tratez la Spitalul Elias (ma opresc , sa fac o plecaciune în fata medicilor, asistentelor, infirmierelor si tuturor slujitorilor acestui spital pentru imensa lor dragoste de oameni) si nu doresc altceva decît sa ma lasati în pace cu nenorocul, suferinta, spaimele si sperantele mele. Eu stiu sa îndur, vîrsta m-a învatat multe, dar am o familie, rude, prieteni pe care-i îngroziti cînd ma îngropati a doua oara în decurs de sase luni. Va întreb: o faceti din pustiu sufletesc sau din cea mai elementara lipsa de constiinta profesionala? Apoi, ce bucurie va trezeste suferinta altora? Si, mai ales, pentru ce ne vreti dincolo de dincolo? Literatura nu cititi, prin urmare nici cartile mele, la film nu mergeti, la teatru nici atît. Îmi închipui cu toata sinceritatea ca nici de urît nu ne urîti. Atunci nu încape decît o singura explicatie: sînteti mînati cu biciul de patronii vostri sa aduceti stiri ce sa sature asteptarile unui public, de voi însiva format metodic, de-a lungul timpului, ca amator de telenovele imbecile, senzationalism ieftin, erotism vulgar etc.

As mai avea destule sa va spun, dar ma opresc aici, încheind cu fraza unui mare scriitor rus (voi, se întelege, ati fi vrut sa fie unul american, dar n-am ce face): “Urît mai traiti, domnilor!”.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment