implant_cohlearImplantul cohlear este o soluție aplicabilă în cazul hipoacuziei neurosenzoriale, adică al acelui tip de hipoacuzie care afectează urechea internă, numită cohlee [iată cum arată și din ce este compusă urechea umană: română | engleză]. În hipoacuzia neurosenzorială, cilii vibratili din cohlee fie lipsesc, fie, în loc să se miște sub acțiunea lichidelor din interior, funcționează deficitar și deci nu pot transmite semnalul către nervii auditivi.

Postarea anterioară prezintă partea externă a soluției auditive cu implant cohlear, parte numită procesor de sunet.

În postarea de azi se poate vedea implantul propriu-zis, adică partea care este ”introdusă în cap” (în termeni profani). În prim plan este stimulatorul, care conține un miez de titan într-un înveliș siliconic. În spatele acestuia există o ”coadă” care conține microelectrozi din metal, dublată de o alta cu o terminaţie metalică având funcţie de “masă”. Din păcate, trusa pe care am folosit-o era una demonstrativă și electrozii lipseau. [Aici este fotografia detaliată a unui implant complet]

Chirurgia implantului cohlear se efectuează sub anestezie generală. Chirurgul practică o incizie în osul din spatele urechii (mastoid) și plasează acolo stimulatorul, iar electrozii îi introduce în cohlee.

Funcționarea ansamblului este relativ simplă: procesorul de sunet preia ”mesajul” din ambient și îl transmite sub formă digitală, prin inducție, implantului. Electrozii acestuia preiau funcția cohleei, transmițând informația auditivă nervului de unde mai departe se formează, în creier, senzația auditivă.

Mă opresc aici cu partea tehnică, despre care puteți afla foarte multe la orice căutare pe internet.

Din episodul viitor ne vom concentra pe oameni: nevoile, aşteptările, banii, munca şi dezamăgirile lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment