Procesorul implantului cohlear Nucleus5 (Cochlear)În imagine: procesorul de sunet al implantului cohlear Nucleus 5 produs de firma australiană Cochlear.

Postarea anterioară aici.

Notă 1: Întreg fotoproiectul va fi mutat în curând pe un spațiu separat și dedicat, pentru identitate mai clară.

Notă 2: Voi dedica două episoade implantului propriu-zis. Mulţumesc lui Cătălin Săvulescu pentru lecţia de fotografie de produs 🙂

Hipoacuzia sau diminuarea auzului este deficitul senzorial cel mai frecvent întâlnit la om. Frecvența cazurilor de hipoacuzie este de 1 la 650 de nou-născuţi, cu o prevalență de 10-12% din totalul populației.

Această deficiență se clasifică, în funcție de gradul de pierdere tonală, determinat prin audiometrie, în ușoară, moderată, severă și profundă. Lipsa totală sau aproape totală a auzului se numește surditate.

Procentul de copii complet surzi este relativ mic. Din păcate însă, sunt mult mai mulți hipoacuzicii care nu pot percepe cele mai importante frecvențe și tării tonale, cum ar fi cele conversaționale. Copilul hipoacuzic nu poate învăța să vorbească sau o face cu dificultate mai mică sau mai mare. Fără auz, nu se poate forma și dezvolta gândirea conceptuală, surzii fiind lipsiți de reprezentarea acustică a cuvintelor vorbite și fiind adesea incapabili de abstractizare. Copilul afectat resimte izolare și este adesea ostil pentru că nu are posibilitatea de a percepe corect evenimentele din jurul său.

Dacă pentru pierderea ușoară și moderată de auz reabilitatea copilului se poate face prin protezare, adică prin utilizarea unor aparate auditive care amplifică sunetul pentru a compensa pierderea tonală, în cazul hipoacuziei profunde și pentru majoritatea celor severe singura soluție este implantul cohlearsoluţie căreia îi este dedicat acest proiect.

Numit și ureche bionică, implantul cohlear este un dispozitiv bio-medical care permite copilului deficient de auz să perceapă sunetele, să îşi insuşească limbajul și să își amelioreze performanțele intelectuale. Cele mai noi și performante modele de implant permit copilului implantat în timp util să își înveţe limbajul aproape fără greșeală.

Despre ce înseamna timp util și cum anume se face implantarea, în episodul viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment