Fără titluIeri, citind editorialul din cel mai recent număr al „Foto-Video Digital” am avut o revelaţie, în urma căreia am decis să renunţ si la această revistă, singura publicaţie românească de specialitate pe care o mai citeam constant.

În editorial se face, printre altele, critica celor care adaptează şi importă masiv englezisme „de specialitate” de parcă limba română n-ar mai avea cuvinte destule ca să poţi formula un enunţ despre fotografie.

Asta în condiţiile în care articolele din FVD au, de când le ştiu eu, cele mai plictisitoare, repetitive şi şablonarde texte pe care le-am citit vreodată într-o revistă cu pretenţii. Ai senzaţia că redactorilor li s-a stricat placa – şi nu mă refer la clişeele cele pe care ţi le impune o expresie tehnică, ci la folosirea „la plezneală” a construcţiilor frazale care fac linia textului. Ca să nu mai zic că o corectură suplimentară n-ar strica, pentru evitarea unor greşeli jenante (rare, e drept, dar tot inadmisibile) precum virgulă înainte/după „şi” sau dezacorduri.

Aşa, din una în alta, mi-am dat seama că FVD nu-mi aduce, de fapt, nimic nou. Jumătate e reclamă (ceea ce e de înţeles, ştiu cât de mari sunt problemele cu presa tipărită de azi) iar jumătate, fotografii cam insipide şi articole bunicele, dar cu informaţii pe care le găsesc oricând pe internet.

De ce mai dau, deci, banii pe ea? Uite, de azi nu-i mai dau.

Ceea ce-mi aminteşte de un „of” mai vechi. La „Photomagazine”, cealaltă revistă foto românească oarecum consacrată, am renunţat de mult. Cu părere de rău, pentru că ţinuta şi conţinutul sunt evident superioare FVD.

Chiar îmi plăcea. Atunci când reuşeam să trec de prima pagină – acolo unde te întâmpină mutra constipată a lui Harris Wallmen, redactorul şef, şi ale sale texte insuportabile la rubrica „Editorial”.

Trec peste faptul că editorialul nu înseamnă să scrii pe pagina de gardă ce-ţi trece ţie prin cap – necum să refulezi – ci e o specie jurnalistică delicată, pe cale de dispariţie, care presupune un articol de obicei nesemnat şi care reflectă opinia publicaţiei asupra unei chestiuni de actualitate.

HW îmi punea nervii pe moaţe cu articole stângiste despre „drepturile animalelor”, colonialismul „rasei albe, singura care distruge tot”, apoi cu „rasa umană care distruge planeta” (păi parcă doar albii erau distructivi, şefule!), „încălzirea globală” (altă escrocherie), propagandă homosexuală etc. Şi totul într-o notă duşmănoasă, total lipsită de farmecul goticului rebel a la Florin Constantinescu. Mai lipsea doar să scrie ceva despre „relele” pe care le aduce energia nucleară şi despre „eroii” GreenPeace care luptă pentru sănătatea planetei. Sau poate o fi scris – dar n-am mai prins io, că m-am lăsat de citit!

Eu nu contest dreptul nimănui la opinie şi iubesc fotografia ca instrument civic, dar aş dori ca într-o revistă de specialitate să citesc editoriale despre fotografie şi nu să înghit propaganda socialistă a redactorului şef. Dacă am nevoie de aşa ceva, citesc “The Guardian” sau “L’Humanite”.

De mai multe ori am vrut să-i scriu: dacă îţi pute aşa tare omul alb, lasă-te de fotografie şi de presă, că ambele au fost inventate de “odioasa” rasă albă şi du-te de trăieşte în rezervaţie cu amerindienii, sau prin bantustane! Ce mai cauţi aci?

Sincer, combinaţia între texte de acest tip şi figura crâncenă a lui HW m-au făcut să abandonez “Photomagazine”. N-am mai putut suporta. Bănuiesc că e din cauza vârstei – au început să mă lase nervii în ultimii ani.

În schimb, am făcut o mişcare pen’care îmi vine să mă pup singur: m-am abonat la revista britanică “Black+White Photography”.

Să mai spun că diferenţa e colosală şi că merită fiecare leuţ? Şi nici n-are “editorial”.

2 Comments

 1. asa este , singura care imi place si mie e Black and White Photography. Senzationala revista. O citesc si o recitesc.
  Si apropo de ce spuneai ,mutra si aroganta domnului Wallmen m_au scarbit si pe mine odata demult.

 2. Eo ma mir ca ati rezistat atit…
  CU limba romana, e de amintit scandalul inutil facut de mine acum 2 ani pe nikonisti.ro; toti putzoii scrie cu spume de dof in loc de profunzime, care le pute, de apertura in loc de diafragma, care ii face sa vomite, si tot asa. Niste imbecili.
  Nu mai spun ca obiectivul a devenit lens sau lentila.
  Scoala romaneasca, ea este de fapt de vina. Nu mai exista scoala, cultura, lu academia romana i se rupe de limba romana.
  Ar fi multe de zis.

  Cum ar zice boierul Constantinescu, din ce in ce mai multi retardati pe lumea asta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment