Cu prietenul Mircea Radu – pe care il cunoasteti in blogosfera sub pseudonimul Paul Mircescu – am avut o scurta corespondenta in urma cu doua luni, inainte sa plec spre Amsterdam. “Drum bun spre orasul acela plin de curve si biciclete!” incheia M., dandu-mi de inteles ca Amsterdamul nu putea sa se fi schimbat prea mult de cand fusese el acolo.

In Amsterdam sunt intr-adevar din belsug si biciclete, si curve. Vreo 700.000 din primele, la 1,8 milioane de locuitori. Cate or fi din celelalte, n-am putut afla, desi la modul in care se pune la ei problema “valorificarii si marketizarii sexului” m-as fi asteptat sa le gasesc pe fete la colt de strada cu cate un numar de ordine tatuat pe frunte, ca vacile.

Periferia orasului este un perfect exemplu de civilizatie, liniste si curatenie. Ca atare, nimic interesant de fotografiat. Nimic nu e mai plictisitor ca armonia.

In schimb, zona centrala a Amsterdamului, desi abunda in subiecte, m-a impresionat neplacut. Un oras foarte scump, inghesuit, murdar si aglomerat, care da o senzatie agresiva de nesiguranta si in care domnesc promiscuitatea si imoralitatea (si hetero- si homosexuala). O sa spun doar atata: cand ajungi sa iti aduci copilul la magazinul unde se vand spori de ciuperci halucinogene si “vederi” pornografice, iar gestul asta sa treaca drept normal, nu vad cum ar mai fi loc sa decazi mai mult de atat.

Ca veni vorba de “ciuperci” – si de ludic in general – tin sa demontez doua “mituri urbane”.

Primul este acela al “legalizarii consumului de droguri” (apropo de tembelismele din raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Socialie si Demografice din Romania).

In Olanda nu este legalizat consumul de droguri, ci doar, in anumite limite stricte, tolerat sau dezincriminat.

Spre exemplu, posesia si producerea de canabis pentru consum propriu sunt contraventii, pedepsite cu amenda. Limita insa este 5 grame de canabis, pe care sa le ai asupra ta pentru uz propriu. Este tolerata cresterea in gradina proprie a maxim 5 plante, care totusi sunt confiscate de politie daca sunt descoperite.

Cafenelele in care se poate fuma canabis sunt, tehnic, ilegale, insa ele sunt tolerate. De asemenea, la florarii se vand pachete cu seminte de canabis, asa cum puteti vedea mai jos. Nu va lasati inselati, repet, aceste actiuni sunt doar ingaduite, in anumite limite precise dar nu sunt permise direct de lege.

De asemenea, concentratia de alcaloid THC din planta trebuie sa fie sub anumite nivele.

Ciupercile halucinogene au fost interzise de la 1 decembrie 2008, dupa ce cativa consumatori au murit in incidente provocate de halucinatiile de la ciuperci. Totusi, poti cumpara spori de la magazine specializate.

De drogurile tari nu are sens sa mai vorbim.

Producerea industriala, comertul, importul si exportul de orice fel de substanta halucinogena sunt sever pedepsite prin lege. Lege aspra – intre 12 si 16 ani de inchisoare!

Al doilea mit este cel al “beneficiilor aduse de legalizarea prostitutiei”. Noul guvern olandez a inceput in 2008 restrangerea zonelor “cu felinare rosii” si a sporit programele de reconversie sociala si profesionala a prostituatelor, semn ca legalizarea nu rezolva, ci mareste problemele generate de prostitutia ilegala si fenomenele asociate, asa cum am aratat si aici. Bordelurile aduc infractionalitate organizata, trafic de droguri, spalare de bani si nu reduc, ci sporesc prostitutia ilegala si traficul de femei.

Mai jos nu veti gasi imagini din “Red Lights District”, desi am trecut “razant” pe acolo. Am fost sfatuit sa evit zona daca “n-am treaba” (nu, multumesc, m-am revoltat in gand) si in nici un caz sa nu fac fotografii dupa lasarea serii, daca n-am chef de un “buzunar” sub barbie.

Oricum nu mi s-ar fi parut deloc distractiv sa arat cum minunata creatie care este femeia, alcatuita dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, a ajuns, intr-o tara pe care unii o cred “culmea civilizatiei”, o marfa.

In fine, nu sunt obiectiv si nici nu ma obosesc sa pretind ca as putea fi. Din punctul meu de vedere, sper sa nu ajungem niciodata ca Olanda. Grefat pe orientalismul, mica invarteala si lenea tipic romanesti, modelul olandez ar fi cea mai rapida reteta pentru sinuciderea natiunii romane, care si asa se indreapta cu viteza mare spre un dezastru “100% democratic”.

Enjoy the photos.

7 Comments

 1. Bogdan, excelent scris si fotografiat! Bravos!
  Zici ca ti-am urat “Drum bun spre orasul acela plin de curve si biciclete!” ?…Da, trebuia sa-ti fi spus
  “Drum bun spre orasul acela plin de curve, biciclete si un fotograf!”
  Salutare!…si Multumesc!

 2. Esti de admirat pentru eseul tau fotografic. Se pare ca esti mai creativ singur decat in “haita”. Cele bune!

 3. Foarte frumoase fotografiile. Nu stiu insa ce ai cautat acolo, nu ca nu ar fi si asta o experienta dar ,asa cum spuneai impresia finala -descrisa de multi de pe aici – e ca intri intr-un bordel in aer liber.
  Eu marturisesc ca nu am fost si nici nu am de gand desi nu e departe . colegii mei de aici din Franta trag cate o tura pe acolo ” ca sa fumeze”…
  Oricum bravo pentru fotografii!

 4. Unele imagini sint foarte sugestive, iar comentariul “demitizant” e binevenit si avizat. Am fost la Amsterdam acum sapte ani si n-am avut deloc impresia de “bordel in aer liber” (in schimb, am impresia asta cind trec prin centrul “istoric” al Bucurestiului dupa lasarea serii).

 5. Din pozele prezentate, Amsterdam pare un oras normal, fara nimic din dezastrele pe care le descrii. Pare mai curand ca ai vrut neaparat sa critici locul, pentru a-ti ilustra ideea preconceputa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment