Efectul fotovoltaic

Termenul “efect fotovoltaic” desemneaza fenomenul fizic in care o tensiune electromotoare este produsa in anumite materiale, ca raspuns la actiunea unui flux de lumina. Adjectivul “fotovoltaic” inseamna, ad litteram, “lumina si tensiune electromotoare”.

Efectul fotovoltaic a fost descoperit in anul 1839 de catre fizicianul experimentator francez Edmond Becquerel (1820–1891).

Acesta provenea din cea de a doua generatie a unei familii de savanti francezi care a fost supranumita de biografi “dinastia Becquerel” (“dynastie des Becquerel”). Edmond a fost fiul lui Antoine César Becquerel (1788–1878), ofiter ce s-a distins in razboaiele napoleoniene si care din anul 1815 se dedica in intregime stiintei, fiind ales in anul 1829 academician, pentru descoperirile sale in electrochimie si pentru initierea masuratorilor de temperatura cu ajutorul termocuplurilor.

In 1837, Louis Jacques Daguerre facea publica o inventie cruciala pentru tehnica fotografica. O placa de cupru acoperita cu iodura de argint era expusa si apoi developata in vapori de mercur pentru a obtine un pozitiv direct. Iodura de argint ramasa era indepartata cu o solutie calda de sare de bucatarie. Procedeul avea sa poarte numele de Daguerrotipie.

Doi ani mai tarziu, Edmond Becquerel a inventat un procedeu de revelare a imaginii fotografice fara folosirea acestor vapori toxici de mercur.

Edmond Becquerel a descoperit efectul fotovoltaic in timp ce experimenta cu un electrod solid in solutie electrolitica (o celula de electroliza). Edmond Becquerel a observat aparitia unei tensiuni electromotoare atunci cand lumina cadea pe electrod. Acel electrod era de fapt o nanostructura, un film subtire de halogenura de argint. Descoperirea are, in istoria stiintei si tehnologiei, doua semnificatii: (i) inventarea unui aparat pentru masurarea intensitatii luminii solare denumit “actinometru electrochimic”; (ii) inceputul procesului care va conduce la aparitia fotometrelor si exponometrelor.

Dovedind o adevarata pasiune pentru tehnica fotografiei, Edmond Becquerel devine membru fondator al Societatii Franceze de Fotografie si ramane in istoria artei fotografice cu clisee de mare notorietate, precum celebra vedere din Jardin des Tuilleries (1840).

Edmond Becquerel avea sa transmita fiului sau, Henri (1852-1908), pasiunea pentru fotografie. In anul 1896, Henri descopera fenomenul radioactivitatii in cursul cercetarilor asupra fluorescentei cristalelor. Dupa ce a plasat saruri de uraniu peste o placa fotografica tinuta intr-un sertar fara lumina, el a observat la developare ca placa s-a innegrit, facand sa apara silueta mineralelor de uraniu. In anul 1903, Henri Becquerel primeste, impreuna cu Pierre Curie si Marie Curie, premiul Nobel pentru fizica, pentru descoperirea radioactivitatii.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment